Pełną wygodę i bezpieczeństwo podczas pracy zapewnia antypoślizgowa rękojeść. Ponadto uchwyt został tak wyprodukowany, że osłania palce przed ostrzem i doskonale układa się w dłoni. Nóż Szefa kuchni Premium 20 cm należy do eleganckiej kolekcji wielofunkcyjnych noży kuchennych wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Nóż szefa kuchni jest uniwersalnym kuchennym narzędziem o niezwykle szerokim spektrum zastosowań. Noże składające się na tę linię są wyjątkowo ergonomiczne, higieniczne, ostre i funkcjonalne dzięki antypoślizgowej rękojeści. Ergonomicznie zaprojektowana rękojeść wykonana z wytrzymałego i antypoślizgowego tworzywa polipropylenowego zapewnia prawidłowe i wygodne ułożenie w każdej dłoni. Z kolei dla miłośnika dań rybnych niezastąpiony jest wąski i giętki nóż do filetowania.
Seria Shun Damascus, z której wykonano ten nóż, cieszy się dużą popularnością wśród wymagających szefów kuchni. Wypukła krawędź ostrza i ręczne ostrzenie każdego noża Shun gwarantują doskonałe cięcie. Aby zapewnić rozpoznawalność każdego egzemplarza, noże Wüsthof są oznaczone słynnym trójzębem na ostrzu. Aby zagwarantować wytrzymałość i trwałość ostrzy, są one wykuwane z jednego kawałka specjalnie hartowanej, wysokowęglowej stali. A przed dostarczeniem do użytkownika noże są precyzyjnie ostrzone, aby zapewnić ostre jak brzytwa ostrze i niezrównaną siłę cięcia. Ergonomiczny uchwyt – idealnie wyważony nóż uniwersalny do mięsa, ryb i warzyw.
Doskonale sprawdzą się przy przygotowywaniu praktycznie każdej potrawy zarówno dla miłośników mięsa, jak również wegan oraz wegetarian. Mało który z gotujących Europejczyków, czy Amerykanów wyobraża sobie kuchnię bez noża szefa kuchni, zwanego nożem kucharza, a w Japonii nożem Gyutoh, czy Gyuto. Ten nóż jest najbardziej funkcjonalny, służy do siekania, krojenia, porcjowania, szatkowania warzyw, owoców, mięs, czy ryb. W efekcie osiągnął najbardziej optymalny kształt i wielkość.
Jeżeli zależy Ci, by w Twojej kuchni gościły sprzęty i akcesoria najwyższej jakości, z pewnością zainteresują Cię noże kute ręcznie przez japońskich mistrzów. Uchodzą za najlepsze na świecie i są obiektem pożądania wielu pasjonatów gotowania. Materiały użyte do produkcji noży japońskich najwyższej klasy wyróżnia nieprzeciętna jakość. Naprzemiennie ułożone warstwy białej stali niklowej i ciemnej stali nierdzewnej formują unikalny, falisty wzór. Rękojeść noży wykonana jest z kości jelenia i mosiądzu. Ręcznie kute noże japońskie to sprzęty praktycznie niezniszczalne.
Drewniany nóż szefa kuchni – ergonomiczny uchwyt zapewnia wygodę i lepszą kontrolę podczas cięcia. Są one wbrew pozorom tak uniwersalne, że trudno przypisać im jedno zastosowanie. Dzięki nim doskonale radzimy sobie podczas siekania drobnych ziół, a także listków, takich jak na przykład bazylia. Sprawdzą się równie dobrze podczas krojenia warzyw w kostkę. Nie ustępują również kroku podczas krojenia cebuli, twardego mięsa.